Tijdsbesteding

Lesrooster

2 perioden van 10 lesweken van 16 lesuren gemiddeld per week
Maandag, dinsdag en donderdag tussen 9u en 16u
Woensdag van 9u tot 12u en van 12u30 tot 14u
Vrij op woensdagnamiddag en vrijdag
Maandelijkse mededeling van lessen, uren, 
lokalen en activiteiten

Eerste semester

De basisprincipes van management, communicatie en economie in de nationale en internationale sportcontext worden aangereikt:

Sport in de wereld
Geopolitiek van sport
Sport en marketingcommunicatie
Sport en organisatiecommunicatie
Sport en management
Sport en people management
Sport en recht
Sport en visueel management
Sport en economie
Strategische data & technologie
in sport

Tweede semester

Verdere uitdieping van de basisvakken vanuit de specifieke invalshoek 'sportmanagement'. De theoretische onderbouw vullen we aan met actuele casestudies en praktische toepassingen.

De parate kennis van Engels en Frans frissen we op. Optioneel kan je ook je Spaans bijspijkeren.

Zo bereiden PG SPORT'ers zich optimaal voor op hun loopbaan en hun nakende sollicitatiegesprekken in een meertalige sportbusinessomgeving.

Wie is Jos Verschueren, de programmadirecteur?

 • Jos Verschueren (1964) verdiende de kost als vertaler (Engels-Spaans-Frans), arbeider in een fastfoodrestaurant in combinatie met het management van een professioneel herenvolleybalteam, eindredacteur van een vakblad voor media en reclame in combinatie met de marketing van Top Volley Belgium, medewerker interne communicatie en externe relaties bij een groot Frans automerk en last but not least als consultant sportcommunicatie voor o.a. het BOIC, de Nationale Loterij, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Vlaamse Sportfederatie et al.

  Zijn grote passie ligt intussen al meer dan 20 jaar in het organiseren van postacademische opleidingen Sportmanagement (PG SPORT sinds 2002),

  Esports Management (Expert Class sinds 2020) en Cycling Management (Expert Class sinds 2022) aan Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen. Naast tal van voorwoorden in boeken over sporteconomie, strategische sportmarketing en sportrecht schreef hij in 2005 het boek ‘Sportsponsors. Niet zoeken maar vinden!’. Zijn favoriete boek is ‘Koplopers. Grensverleggend samenwerken in sport en bedrijf’ van P. Hover en K. Breedveld. Vandaag wordt hij door de NVAO (de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie) ook regelmatig gevraagd als kwaliteitsauditor voor een hele rits sportmanagementopleidingen in Nederland. >

 • Jos(ip) speelde meer dan 35 jaar volleybal op landelijk niveau en coachte tot 2016 een recreatief maar zeer succesvol kameradenteam in Lennik. Hij bezocht alle Olympische Zomerspelen sinds 1992 (met uitzondering van Tokyo 2020ne), drie Olympische Winterspelen (Vancouver, Sotchi en Pyeongchang), 2 EK’s Voetbal, alle UEL Finals en talrijke EK’s en WK’s Volleybal.

  Hij studeerde af als Master in Toegepaste Taalkunde (Engels-Spaans), behaalde een Executive Master in Marketing and Advertising aan de Solvay Brussels School of Economics and Management

  en vervolledigde zijn passie voor sport en management met een Differentiatie-opleiding voor het Hogere Management in de Sport aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Diploma of Sociology, Politics and Management of Sport aan de Université de Lausanne.

  Hoe Jos contacteren?

Docenten en gastsprekers

Onze docenten en gastsprekers uit de praktijk of met onderzoeksspecialisatie in sportmanagement, zijn het best geplaatst om jullie
de meest recente evoluties en tendensen in de sectoren sport, economie en communicatie bij te brengen. Gastsprekers uit ons
nationaal en internationaal netwerk leggen met veel plezier en enthousiasme hun ervaringen uit en beantwoorden al uw vragen. 
 
 

5 Modules en capita selecta

1. Sport als commercieel-economisch werkterrein

Sport in de wereld. Sport in historisch perspectief - 3 SP - Gastdocenten
Sport en economie - 8 SP - Gastdocenten
Sport en marketingcommunicatie
8 SP - Marko Heijl
Geopolitiek van de sport
4 SP - Hans Vandeweghe 
Strategische Sportmarketing in een Digitale Omgeving
3 SP - Liesa Coulleit
Sport en recht in België en in Europa
4 SP - mr. Klaas Vandorpe, dr. An Vermeersch, 
dr. Stefaan Van Den Bogaert 

2. Sport en management

Sport en management
4 SP - Rudy Heylen

Sport en people management
4 SP - Rudy Heylen
 
> Rudy Heylen op sporza <

Sport en financieel management 
3 SP - Danny Maes

3. Sport en communicatie

Sport en organisatiecommunicatie, media- en 
businesscommunicatie

4 SP - Wim De Meyer, Bram Cops

Sport en visueel management: social media, cross media (AI, GDPR, VR, ...), video shooting
3 SP - Frank Nicolaï, Brecht Vanderstraeten, Jean-Marie Werion

4. Sport en meertalige communicatie

Sport-Engels (Premier League, First Division)
3 SP - William Fenton

Sport-Frans (Division d’Honneur, Première Division) - 3 SP - Katrien Lannoy

Sport-Spaans (División de Honor, Primera División) - Facultatief - Julián Chérot

5. Sport en ondernemerschap

Sport Business Project
6 SP - Kristof Ooms (Vlajo), Jos Verschueren, Laura Lietaert

Capita selecta BESW

Introdag PG SPORT™
Sport@VUB - Dixie Vandewiele, diensthoofd Sportinfrastructuur Vrije Universiteit Brussel

Vakgroep BESW
Sport en Ontwikkeling
- Prof. dr. Marc Theeboom et al.
Sport en Kwaliteitsmanagement
- Prof. dr. Jo Van Hoecke et al.
Sport en Lifestylemanagement
- Prof. dr. Paul Wylleman et al. 
Sports Policy factors Leading to International Sporting Success (SPLISS) - Prof. dr. Veerle De Bosscher et al.

Wacht niet langer!

Ben jij de bachelor, master, professional of topsporter die bewust kiest voor zijn/haar verdere ontwikkeling in het werkveld sportbusiness, sportbeleid, sportmanagement? Dan is PG SPORT™ @ VUB jouw persoonlijke sleutel tot succes! Bij PG SPORT™ staan wij volgend academiejaar 21 jaar garant voor kennis, kunde én kennissen die leiden naar jouw eerste of nieuwe baan in de sport.

Infodagen PG SPORT™

Welkom op LIVE (!) infodag op de VUB!

• zondag 28 april 2024 van 10 tot 16 u

• zondag 1 september 2024 van 10 tot 16 u

Tot dan, tot PG SPORT!

Nog sneller?

Je wil niet wachten tot de volgende infodag?

Je wil nu al kennismaken met PG SPORT™ voor academiejaar 2024-2025?

Aarzel dan niet af te spreken met Jos Verschueren voor een persoonlijk kennismakingsgesprek en/of kennismakingsles PG SPORT™ op de VUB.

PG SPORT™ in de pers

Zowel Marko Heijl, docent sportmarketingcommunicatie als Jos Verschueren, programmadirecteur komen aan het woord in dit artikel van De Morgen over de docureeks van Netflix over de Ronde van Frankrijk.

Jos Verschueren, programmadirecteur PG SPORT™, bekent z'n grenzeloze liefde voor West Ham United bij SanTitar.

Intervieuw met Guillaume Gobert, al 12 jaar woordvoerder bij Paralympic Team Belgium én PG SPORT Alumnus, verklaart de toenemende aandacht voor G-sport de afgelopen jaren.

Bruzz spreekt met Jos Verschueren over 'Stadiumvrees': wil de gemeente Vorst wel een stadium voor Union of meer algemeen hoe geraakt Brussel aan een stadium?

Het plan van minister Van Quickenborne om de goksponsoring aan banden te leggen, sloeg in als een bom in de sportwereld. Hoe kijkt Jos Verschueren, directeur Sportmanagement van de VUB, naar de kwestie? "Ik pleit voor overleg dat eventueel tot een Belgisch compromis kan leiden", vertelde hij in VRT NWS Live.

Sport Stories is een blog gestart door PG SPORT-alumnus Charles Lips. De blog is ontstaan uit liefde voor de sport en de wil om een mening erover te delen. Charles Lips is ondertussen project manager bij Energy Lab.

Alumna Lina Simons verklaart aan de rtbf wat een atletenvertegenwoordigster - gereglementeerd door de World Athletics federatie - zoal doet en kan betekenen voor een atleet.

UEFA Women's EURO 2022 England • Nog voor de Red Flames zondag afgetrapt hadden tegen IJsland, had de setting al iets historisch. Adidas – dat ook op de outfits van de Flames prijkt – was op de lange reclameborden langs het veld in Manchester te zien, net als grote rivaal Nike. De sponsoring door de bril van Jos Verschueren in het Nieuwsblad.

Hij was acht jaar handbalprof in Frankrijk, speelde 94 keer voor de Red Wolves en is nu coach van de beloften van Tongeren. “Ik heb een lotje uit de loterij getrokken”, zegt Bram Dewit (alumnus PG SPORT™), die vlak na zijn geboorte te vondeling werd gelegd en pas anderhalf was toen hij als adoptiekind naar België kwam.

 

Interview van Radio 1 met Jos Verschueren als directeur van de opleiding naar aanleiding van de vierde editie van de Soudal Brussels Universities Cyclo Cross op de campus van de VUB en ULB op zondag 13 februari 2022 (originele opname).

 

Interview met Jos Verschueren op "Sportknowhowxl.nl" over deze 'eigenwijze universitaire bovenopleiding': “Het duurt één jaar en ik noem het graag een bootcamp, omdat het enorm intensief is. Je krijgt twee keer tien weken les. In die weken draai je 18 tot 24 uur, naast de opdrachten die je thuis moet uitwerken.”

 

Marko Heijl (52) is een sportmarketingspecialist. Vier dagen per week is hij de PR en sponsorverantwoordelijke van SOUDAL. Op woensdag doceert hij het vak sportmarketingcommunicatie aan het Postgraduaat Sportmanagement aan Vrije Universiteit Brussel. 

 

De transfer van de Argentijnse voetbalgod Lionel Messi van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain gaat gepaard met een ongezien grote marketingcampagne, waarvan het uitgekiend scenario al wekenlang vastlag. Een dure PR-campagne, maar die zal renderen, voor de club, de speler en de stad Parijs, zegt Jos Verschueren, directeur Sportmanagement aan de VUB.

 

Comment le juteux business de ballon rond confie les clés de sa fortune à l'univers des data et des algorithmes. Le footballeur des temps hypermodernes carbure à l'intelligence artificielle. 

'Jos goes AI' dans Le VIF • Le Foot.

 

PG SPORT™ Social